Educatius Group Logo

Propojení výměnných programů na středních školách a a globálních klimatických opatření

V Educatius nás inspiruje schopnost naší společnosti pozitivně ovlivňovat svět. Kromě globálních vzdělávacích a kulturních výměn, které jsou jádrem naší činnosti, si ceníme důležitosti udržitelnosti a zavazujeme se ji integrovat do našich obchodních praktik.

Přirozeně, když studenti vyrazí na obohacující programy na středních školách v zahraničí, jejich mezinárodní cestování má dopad na životní prostředí. Abychom se vypořádali s dopadem našich operací, zejména s emisemi uhlíku produkovanými studenty létajícími z více než 50 zemí na své výměnné programy, podnikáme proaktivní kroky.

Od roku 2009 podporuje Educatius organizaci Aiducatius, zaměřenou na podporu komunit s nedostatečně rozvinutými službami, prostřednictvím vzdělávacích a environmentálních projektů. Jen v roce 2022 jsme zasadili celkem 12 350 stromů ve školách a zdravotnických centrech v Tanzanii, čímž jsme podpořili více než 60 000 mladých lidí. 

Abychom rozšířili naše environmentální úsilí, plánujeme rozšířit naše aktivity nad rámec sázení stromů v Tanzanii a investovat do globálních klimatických opatření a podpořit projekty udržitelnosti. Vytvoříme portfolio projektů a uhlíkových kreditů, které vykompenzují emise z cestování našich studentů.

Planting trees in school in Tanzania.

Začneme částečným kompenzováním naší uhlíkové stopy z cestování studentů v roce 2023 s dalším závazkem snížit naše celkové emise uhlíku, s cílem kompenzovat veškeré cestování studentů do roku 2027.

Dále Educatius vyvinul vícestupňový akční plán pro udržitelnost, který zahrnuje měření našich emisí, kompenzaci a zmírňování naší uhlíkové stopy, porozumění našim možnostem zlepšení a podnikání místních i globálních kroků na podporu cílů udržitelného rozvoje OSN.

Podpora cílů udržitelného rozvoje OSN

V rámci našeho závazku k cílům udržitelného rozvoje OSN (SDGs) se zaměříme na tři klíčové cíle, které odpovídají hodnotám a poslání Educatius.

SDG 4 (Kvalitní vzdělání) poskytováním kvalitního vzdělání studentům prostřednictvím mezikulturních vzdělávacích zkušeností, které zvyšují globální občanství a porozumění. Náš program Aiducatius podporuje přístup k udržitelnému vzdělání pro studenty v Africe a Latinské Americe a snižuje naši vlastní uhlíkovou stopu prostřednictvím projektů sázení stromů.

SDG 13 (Klimatická opatření) měřením našich emisí uhlíku, vývojem strategie ke jejich snížení a jejich zmírňováním prostřednictvím projektů kompenzace a odstranění uhlíku.

SDG 11 (Udržitelná města a komunity) podporou udržitelných měst a komunit prostřednictvím partnerství s místními organizacemi, které podporují udržitelnost a zodpovědný cestovní ruch.

Co jsme dosud udělali?

Abychom byli transparentní v našich snahách, začali jsme s daty – měřením emisí uhlíku způsobených leteckou dopravou studentů tím, že jsme shromáždili data o všech letech studentů Educatius v roce 2022 (zdroj většiny našich emisí), abychom pochopili, jak vypočítat uhlíkový dopad letů v roce 2023. Tyto cesty jsme vypočítali pomocí osvědčených postupů na základě doporučení Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO [link to https://www.icao.int/Pages/default.aspx]). Naše výpočty ukazují, že tyto lety vyprodukovaly přibližně 6 600 tun emisí uhlíku. Spolupracovali jsme s ověřenými, zlatým standardem certifikovanými dodavateli na kompenzaci a zmírnění našich emisí.

Chcete zkontrolovat naše výpočty? Sdílíme naši metodiku výpočtu letů zde.

Náš vícestupňový závazek

Kompenzace. Vyvíjíme náš plán udržitelnosti s jasnými cíli a cílovými hodnotami na následující tři roky. Vzhledem k probíhajícím globálním debatám o hodnotě a platnosti kompenzace a aby se zabránilo greenwashingu, zatím nebudeme do naší strategie přidávat cíle nebo termíny jako „uhlíková neutralita“ – ale zavazujeme se kompenzovat 100 % našich emisí do roku 2027. Ostatní společnosti mohou toto nazývat uhlíkovou neutralitou; nicméně, uznáváme, že to není univerzálně přijatý termín. Přesto je to náš nejlepší způsob, jak zmírnit dopad letecké dopravy našich studentů.

Na základě hodnocení maximálního dopadu na cíle udržitelného rozvoje OSN a zpětné vazby od našich globálních kolegů jsme se zaměřili na podporu čtyř projektů, které nejlépe odpovídají našemu poslání kvalitního vzdělávání, udržitelných měst a komunit a udržitelnosti: Kulera REDD+ a Cookstoves v Malawi, Gola Rainforest Protection REDD+ v Sierra Leone, Rimba Raya Biodiversity Reserve REDD+ v Indonésii a Globální portfolio obnovitelné energie.

Snižování. Mimo kompenzaci cest našich studentů víme, že existují i jiné způsoby, jak můžeme mít dopad.

Vypracovali jsme plán na podporu udržitelného cestování pro studenty a upravení politiky cestování našich zaměstnanců, aby se upřednostňovala udržitelná doprava. Implementujeme plán školení na podporu udržitelných praktik v celé naší organizaci. Kromě toho plánujeme rozšířit naši strategii udržitelnosti tak, aby pokrývala všechny emisní kategorie (Scope 1, 2 a 3 – přímé a nepřímé emise) a zavést opatření k jejich snížení.

Také implementujeme udržitelné praktiky v našich kancelářích, přezkoumáme globální dodavatele energie, systémy, programy snižování odpadu, recyklační programy a udržitelné zdroje materiálů a dodávek. Prozkoumáme možnosti zapojení našich studentů do iniciativ zaměřených na udržitelnost, jak během jejich výměnného programu, tak v jejich domovských komunitách.

Mohlo by vás také zajímat o

2023.10.28
Metodika Educatius – výpočet uhlíkových emisí

Metodika Educatius pro výpočet emisí uhlíku z letů studentů v…

Read Post
Tree nursery in Tanzania
2023.09.14
Educatius překračuje závazky v oblasti výsadby stromů a udržitelnosti v roce 2023

Růst udržitelného dopadu s Aiducatius Jsme nadšeni, že se můžeme…

Read Post
Man on roof with sunshine drawing
2023.10.05
Educatius připomíná World Mental Health Day

Zaměření na odolnost pro zahraniční studenty Na počest Světového Dne…

Read Post